Arizona

USA 2018 – Dag 12 – Biosphere 2 og Saguaro National Park

Onsdag d. 5. september 2018:

Ovenpå en dejlig, fredelig nat, spiste vi morgenmad i det lille gæstehus og gjorde os klar til dagens udflugter.

Det lille gæstehus.

Også her er åbenbart mange dyr. Se dette store firben, der sad udenfor vores indgangsdør 🙂

Vi besluttede at starte dagen med en lang og snirklet køretur op til “Mount Lemmon” lige udenfor Tucson. Vejen derop ender blindt efter 29 miles, så det er samme vej ud og hjem. Men sikke nogle udsigter! Det er stort set altid tidsforbruget værd, at tage disse ture op i bjergene og få set det hele lidt oppefra.
Herunder følger en stribe billeder derfra:

Da vi kom ned fra bjergene igen, satte vi straks kurs mod næste destination, som vi faktisk faldt over ved et tilfælde i sådan en turistbrochurestativ på et motel. Stedet er et forskningscenter under “The University of Arizona” og hedder “Biosphere 2”.

Her har man skabt helt lukkede, indendørs økosystemer, hvor der kan laves en masse forskellig forskning vedr. miljø og påvirkninger.
For år tilbage lavede man f.eks. et forsøg, hvor en gruppe frivillige boede i et helt lukket økosystem derinde, hvor de selv skulle dyrke deres egen mad osv. De var kun elektronisk i kontakt med omverdenen i den periode, dvs. via telefon og internet. Det er ret fantastisk at tænke på. Og det lykkedes jo rent faktisk – de levede derinde i 2 år, afsondret fra omverdenen, og det gik godt.
Den forskning bruges f.eks. til noget af det, de arbejder med i dag vedr. lukkede økosystemer, nemlig at forsøge at etablere nogle sådanne i rummet (antageligt på Mars, ifølge deres skiltning), hvor mennesker kan opholde sig. En slags kolonier, kan man vel godt sige.

Her et lille udsnit af deres indendørs regnskov.

Her er “havet” – med dyr og planter og selvrensende system.

Den anden ende af “havet” – her med en strand 🙂

Et lille udsnit af afsnittet med ørken.

Et kig i “maskinrummet”. Herfra styres vand, luft osv. til hele økosystemet.

Lufttunnel, der bruges til regulering af lufttrykket i kuplen.

Selve “lungen”, der kan hæve og sænke sig alt efter om lufttrykket er højt eller lavt. Her svæver den et godt stykke over jorden, så lufttrykket i kuplen er højt.

En lille model af et muligt lukket økosystem i rummet.

Et lukket økosystem med planter i fuld drift. Her dyrket bla. jordbær, peberfrugt og agurker helt uden brug af jord.

Det var rigtig spændende at se alt sammen. Dog nagede der en lille orm bagerst i hovedet … det kunne have været endnu mere gennemført. – De kunne have været selvforsynende med strøm f.eks. De henter mange ressourcer udefra til økosystemet, og her er der plads til forbedringer.

Efter at have fået fyldt hovedet godt op med både fysik og kemi, smuttede vi hurtigt omkring en McDonalds og fik frokost med på turen videre.

Næste stop var “Saguaro National Park” – hjemsted for de kæmpestore Saguaro kaktusser.

De kan blive op til 12 meter høje, og 200 år gamle! Og så er de bare helt utrolig smukke! 🙂

Desværre forsvandt solen fuldstændig bag skyerne, da vi ankom, så det med at tage billeder af dem blev “noget op ad bakke”, som man siger. Men man kan nu godt danne sig et indtryk af dem ud fra de følgende fotos:

Peter har fundet sig en ny ven 😀

Nøj, der er langt op!

En kaktus i blomst.

Endnu en kaktus i blomst.

Gamle, indianske helleristninger i utrolig velholdt stand.

Lidt flere af samme.

Da vi kørte fra nationalparken, var solen så småt ved at gå ned. Vi besluttede at det var tid til noget aftensmad, og som afbræk til al den fede burgermad, tog vi i dag ind til den kinesiske restaurant; “Four Seasons”, hvor de lavede superlækker mad til os!Så et smut i Walmart efter friske forsyninger af vand, og retur til gæstehytten og slappe af.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *